Kan óók een reden zijn om te kiezen voor een gedicht

Een van de mooiste aspecten van mijn werk is de verscheidenheid aan verzoeken die ik krijg en redenen waarom mensen kiezen voor een gedicht.
Zo vroeg vorige maand de bestuurssecretaris van een beroepsvereniging of ik een gedicht kon schrijven voor het afscheid van de voorzitster. Dat op zich was niet zo verrassend, maar de reden waarom hij voor een gedicht koos wél.

Al meerdere mensen hadden hem laten weten bij het afscheidsdiner te willen spreken. Hij kende deze mensen; stuk voor stuk welbespraakt, zeer ‘inhoudelijk’ en niet terugdeinzend om – naast de toegesprokene – ook zichzelf in de schijnwerpers te zetten.
En zoals hij het zelf verwoordde ‘Ik wil een ander veld bespelen”.

Hij was eerlijk: qua welbespraaktheid zou hij het onderspit delven. Maar zijn belangrijkste motief om zich op een ander veld te willen begeven was dat hij niet zo zeer de inhoudelijke verdiensten van de voorzitster wilde noemen, maar vooral de persoon van voorzitster wilde eren.
“Laten we dát bij deze gelegenheid, deze laatste gelegenheid, eens doen”.  
Zijn idee was dat een gedicht een goed middel daartoe was en hij wilde kiezen voor een gedicht. Ik werkte daar graag aan mee.

Het was bijzonder om met deze secretaris te spreken over zijn samenwerking met de voorzitster, hoe ze steeds meer op elkaar ingespeeld waren geraakt en wat hij zo waardeerde in deze vrouw als bestuurder en als mens. En wat het afscheid van de voorzitster voor hem betekende.

Als iemand met zoveel waardering en warmte spreekt over een relatie, over een ander mens dan vloeien de woorden gemakkelijk uit mijn ‘pen’ tot een gedicht.

Deze week kreeg ik van hem een terugkoppeling over het verloop van het afscheidsdiner. Het was een mooie avond geweest, met veel lofprijzingen voor de scheidend voorzitster. En hij was blij dat hij gekozen had voor een gedicht. Er was al zoveel van hetzelfde gezegd en bij zijn gedicht voelde hij een bijzondere aandacht en betrokkenheid in de ruimte en intens contact met de voorzitster. Hij had de tekst op een kaart laten drukken voor de geïnteresseerde om mee te nemen na afloop. Er bleken er te weinig te zijn.    

Ik wijdde een bijdrage op LinkedIn aan dit onderwerp. Lees hier voor weer een andere reden om voor een gedicht te kiezen.