Niet halen, maar stralen

Om het vertrouwen te winnen van prospects HALEN ondernemers volop waarderende reviews op VAN klanten.  Maar waarom STRALEN wij ondernemers niet net zo nadrukkelijk onze waardering VOOR onze klanten uit? Laat ik een beginnetje maken aan “Niet halen, maar stralen”.

Over het halen

De reactie van een klant op mijn werk is belangrijk voor me, maar bovenal als terugkoppeling. Ik heb gekozen om gedichten IN OPDRACHT te schrijven juist omdat ik het fijn vind om een ‘overkant’ te hebben. Dat hij/zij uitkijkt naar het gedicht én met mij deelt wat het gedicht voor hem/haar betekent.
De verzameling aan reacties maakt me blij, trots en motiveert me. Én kan mogelijk twijfel wegnemen bij prospects. Dus ja, ook op deze website zie je reviews van klanten.

Over het stralen

Ik heb diep en oprecht respect voor elk van mijn opdrachtgevers.
Stuk voor stuk zijn ze moedig, gaan stáán voor wat ze te uiten hebben, inclusief hun gevoel en dúrven de (nog) ongebruikelijke vorm van een gedicht te kiezen.
Ze zijn openhartig, intiem naar mij over het verhaal of de boodschap die ze willen overbrengen.
En royaal in het schenken van vertrouwen aan me.   

Vertrouwen

De gelegenheden waarvoor mensen mij vragen een gedicht te schrijven zijn altijd belangrijk voor ze: met pensioen gaan; naderend sterven van een geliefde; een werkjubileum of een huwelijkslustrum; een ingrijpend besluit. Ze kiezen er bewust voor een speciale betekenis aan de gelegenheid te geven. Vaak dragen ze het gedicht voor in groter gezelschap. Ik vind het echt bijzonder dat ze het aan mij toevertrouwen om een tekst te maken om die gelegenheid diepgang te geven. En zal dat vertrouwen niet beschamen.

Het moet ongeveer dertig jaar geleden zijn geweest dat ik op een geboortekaartje een tekst las van circa acht regels waarvan deze twee me zijn bijgebleven: “Ik schenk vertrouwen en word met vertrouwen beloond”. Zo simpel, zo waar. Zo werkt dat.   

Stralende reviews voor mijn klanten

En hoe zouden zulke stralende reviews over ontvangen vertrouwen kunnen luiden?

“Het vertrouwen dat je me gaf om het gedicht te schrijven om je erkenning voor (X) uit te spreken, was groots en motiveerde me sterk”

“Wat waren jullie royaal in jullie vertrouwen aan mij om de samenkomst met een gedicht over de onderneming, meer diepgang en intimiteit te geven.”

Klinkt wat geforceerd, maar misschien is dat vooral een kwestie van wennen.

In een bijdrage op LinkedIn ga ik ook in het onderwerp van waardering voor klanten uitspreken.