Pensioen gedicht

“Hoe zal ik het afscheid van mijn werk vanwege pensioen vorm geven? Op een manier die mij past”. Die vraag komt op wanneer je – misschien na lang wikken en wegen en rekenen – de pensioendatum hebt vastgesteld. Jaarlijks gaan in Nederland maar liefst circa 94.000 mensen met pensioen. (Bron CBS)

Stoppen met werken zie ik als een van de sleutelmomenten in je leven. Je neemt afscheid van je werkend bestaan en zegt vaarwel aan je professionele identiteit, tegelijk start je een nieuwe levensfase, die zonder betaald werk.

Mijn advies is: geef dat afscheid gewicht! Daarmee schep je een vruchtbaar begin van je nieuwe levensfase. En zeker zo belangrijk: je geeft erkenning aan je werkgever en al de mensen waarmee je samenwerkte. Ook zíj nemen afscheid.

Ik schrijf met regelmaat een gedicht in opdracht vanwege pensionering, een pensioen gedicht. Het zijn mooie opdrachten waar in het contact met de klant veel passeert. Stuk voor stuk willen deze klanten van de pensionering een kwalitatief moment maken.

Wanneer het pensioen gedicht is gebruikt is ontvang ik reacties zoals “Zo bijzonder en een absoluut succes”; “Het gedicht heeft het zicht op mijn werkzame leven helderder gemaakt. En liefdevoller”. En “door de voorbereidingen van het gedicht, begon ik naar de pensionering toe te leven” of “Het raakte mij, maar ook mijn collega’s. Het gedicht was voor hen betekenisvol”. Een voorbeeld van een pensioen gedicht staat momenteel op de website.